Kulttuurihyvinvointi Soitessa

Keski-Pohjanmaalla on tehdään kulttuurihyvinvoinnin kehittämistoimintaa.

Tämä sivu antaa taustatietoa Soiten henkilökunnalle suunnattuun Kulttuurihyvinvointikyselyyn.

Alla olevia otsikoita klikkaamalla saat aiheesta lisätietoa. Lisätiedoista löytyy myös aiheeseen syvemmin johdattavia linkkejä.

Pääset varsinaiseen Kulttuurihyvinvointi Soitessa Google Forms -kyselyyn

täältä.

Kulttuuri-hyvinvointi

  • Millainen käsitys sinulla on kulttuurihyvinvoinnista?

    Oletko työssäsi kohdannut kulttuurihyvinvointitoimintaa?

    Millaisia hyötyjä näet, että Soiten yksiköt, työntekijät, asiakkaat tai sidosryhmät voisivat saada kulttuurihyvinvointitoiminnasta?

    Haluaisitko kokeilla kulttuurihyvinvointipalveluiden vastaanottamista osaksi yksikkösi toimintaa?

    Onko sinulla ideoita miten kulttuurihyvinvointitoimintaa pitäisi tuoda osaksi sotepalveluja?

    Toivomme, että vastaat kyselyyn ja autat hahmottamaan sekä tämänhatkistä kulttuurihyvinvoinnin ja kulttuurihyvinvointipalveluiden tilaa Soitessa että toiveita, ideoita ja unelmia siitä, miten kulttuurihyvinvointia voitaisi Soitessa hyödyntää. Kyselyyn vastaaminen vie 5-10 minuuttia (kyselyssä on 9 kysymystä, joista suurin osa raksi ruutuun -kysymyksiä).

    Tämä kysely on osa opinnäytetyötä, jossa kerätään ja kasataan tietoa sekä tutkitaan ja kehitetään Keski-Pohjanmaan ja Soiten alueen kulttuurihyvinvointipalveluita. Kysely toteutetaan yhteistyössä Soiten hyvinvointialueen kehittämistoiminnan kanssa ja siinä saatuja vastauksia voidaan hyödyntää parhaillaan työn alla olevassa Kulttuurihyvinvointisuunnitelmassa, jota koordinoivat Keski-Pohjanmaan Liitto, alueen kunnat sekä Soite.

    Opinnäytetyöntekijänä ja kyselyn laatijana toimii tarinateatteriohjaajaopintoja tekevä Anni-Veera Aitolehti, Kuulumo Ky:n yrittäjä. Aiemmissa yamk opinnoissaan Aitolehti on vienyt läpi alueen kulttuurihyvinvoinnin yhteiskehittämisprosessin ja vuonna 2021 valmistunut opinnäytetyö on luettavissa Theseuksesta . Aitolehti kokoaa myös alueen kulttuurihyvinvoinnin uutiskirjettä.

    Jos kyselyyn liittyen on mitä tahansa kysyttävää, ota yhteyttä: anni-veera@kuulumo.fi

    Soiten henkilökunnalle suunnatun kyselyn lisäksi opinnäytetyössä tuotetaan klysely myös tarinateatteria sotekentällä tekeville tai tehneille henkilöille.

    Tämä Tarinateatteria Sotessa -kysely löytyy täältä.

  • Kuulumo Ky / Anni-Veera Aitolehti tuottaa Keski-Pohjanmaan alueellista kulttuurihyvinvoinnin uutiskirjettä, joka ilmestyy säännöllisen epäsäännöllisesti 4-6 kertaa vuodessa sähköpostilla.

    Uutiskirjeessä kerrotaan alueellisesta kulttuurihyvinvointitoiminnasta ja mukana on myös valtakunnallisia uutisia ja nostoja.

    Uutiuskirje myös kutsuu osallistumaan Maanantai-kahveille, jotka ovat vapaamuotoinen kulttuurihyvinvoinnin verkostoitumistilaisuus.

    Liity uutiskirjeen tilaajaksi lähettämällä sähköpostia anni-veera@kuulumo.fi

  • Kulttuurihyvinvointi on laaja käsite ja sen alle voidaan pinota näkökulmasta riippuen jopa kaikki kulttuuri- ja taidepalvelut, lajit, toiminnat ja esitykset.

    Tässä Anni-Veera Aitolehden tarinateatteriopintoihin liittyvässä tutkimuksessa paneudutaan erityisesti kulttuurihyvinvointipalveluihin / sosiaalisen taiteen palveluihin, joissa toiminta on organisoitua, palvelut on tuotettu erityisesti osaksi sotepalveluja ja niihin sisältyy kohtaamista.

    Kulttuurihyvinvointia on tutkittu viime vuosina valtavasti ja sen hyödyt ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle ovat kiistattomat. Taiteen tekeminen ja kokeminen lisää ihmisten hyvinvointia, mm. poistaa ja lieventää oireita, tukee toipumista, vähentää lääkityksen tarvetta, lyhentää sairaalajaksoja ja tukee osallisuutta sekä nähdyksi ja kuulluksi tulemista.

    Lisää kulttuurihyvinvoinnista voit lukea vaikka näistä teoksista:

    Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja

    Taistelu sosiaalisen taiteen puolesta

    Löydät paljon lisätietoa kulttuurihyvinvoinnosta myös Taikusydämen Tietopankista esim. täältä.

  • Alla avattuna lyhyesti muutamia tämän tutkimuksen kannalta oleellisia termejä ja kulttuurihyvinvointipalveluiden mahdollisuuksia:

    Osallistava taide on kattokäsite, joka tarkoittaa taidetoimintaa, johon osallistuja osallistuu aktiivisemmasta roolista, kuin katsojan roolista käsin. Työtavasta riippuen osallistuja voi vaikka vastata ohjaajan/näyttelijän kysymyksiin puheella tai viittaamalla tai olla tuottamassa ohjelmaa täysivaltaisena toimijana.

    Osallistava taide voi tarkoittaa esimerkiksi työpajaa, jonka toimintamuotona voi olla vaikka tanssi, kuvataide, teatteri ja draama, sirkus tai musiikki.

    Osallistava taide voi olla myös osallistava esitys, jonka muotona voi olla esimerkiksi osallistavan teatterin lajit kuten tarinateatteri, forumteatteri, improvisaatioteatteri, klovneria jne.

    Kulttuurihyvinvoinnista puhuttaessa puhutaan välillä myös yhteisötaiteilijoista. Yhteisötaiteilija tarkoittaa henkilöä, jolla on osallistavan taiteen koulutus ja osaaminen ja joka palkataan muuhun kuin taidelaitokseen töihin.

    Tunnetuin osallistavan taiteen muoto sotekentällä ovat varmasti sairaalaklovnit, jotka toimivat yliopistollisissa sairaaloissa. Sairaalaklovnitoimintaan voi tutustua mm. täällä.

    Opinnäyetyö toteutetaan osana tarinateatteriohjaajan koulutusta. Viitekehyksenä lopullisessa tutkimuksessa on siis osallistava tarinateatteri, jossa yleisö kertoo omia tarinoitaan, kokemuksiaan ja tunteitaan ja kouluttautuneet näyttelijät tarinateatteriohjaajan avustuksella esittävät tarinat takaisin (engl. Playback Theatre).

    Menetelmä yleensä mm. lisää empatiaa, erilaisuuden ymmärtämistä, kuulluksi ja nähdyksi sekä hyväksytyksi tulemisen kokemuksia sekä vahvistaa vertaistukea, luottamusta sekä kuulumisen, tärkeyden ja minäpystyvyyden kokemusta.

    Kattavasti tietoa kulttuurihyvinvoinnin käsitteistä löydät mm. Taikusydämen internetsivuilta, jonne pääset täältä.

    Tässä kyselyssä kulttuurihyvinvointitoimintaa ajatellaan erityisesti näistä lähtökohdista:

    - Esityksiä (erityisesti tarinateatteri) asiakkaille

    - Esityksiä (erityisesti tarinateatteri) työntekijöille

    - Esityksiä (erityisesti tarinateatteri) sidosryhmille / omaisille

    - Työpajoja asiakkaille (osallistava teatteri / tarinateatteri)

    - Työpajoja työntekijöille (tyhy/tyky -toiminta, osallistava teatteri / tarinateatteri)

    - Työpajoja työntekijöille (kulttuurihyvinvoinnin koulutus, tarinateatteri / sosiaalinen taide)

    - Työpajoja sidosryhmille (osallistava teatteri / tarinateatteri)

    KIITOS KUN OSALLISTUT!

Jos sinulla on mielessä yhteistyötoiveita kulttuurihyvinvointiin liittyen, ota yhteyttä!