Kulttuurihyvinvointi

- palvelut ja kehittäminen

Sosiaalinen taide on yksi kulttuurihyvinvoinnin osa, jossa itse taidetoimintaa sosiaalisen vahvistamisen kontekstissa tehden ylläpidetään ja parannetaan hyvinvointia sekä edetään kohti päämääriä.

Kuulumo tuottaa monenlaisia sosiaalisen taiteen ja kulttuurihyvinvoinnin palveluja.

Tarinateatteriesitys

Tarinateatteri on osallistavaa teatteria, jossa esiintyvä ryhmä ohjaajan avulla kutsuu yleisöä kertomaan omia tarinoitaan sekä esittää niitä yleisölle takaisin (Playback Theatre).

Kuulumon pieni ja tunnelmallinen tarinateatteriryhmä on tilattavissa erilaisiin tapahtumiin. Erityisesti tarinateatteriryhmä haluaa esiintyä kulttuurihyvinvoinnin kontekstissa ja kiertää erilaisia soteyksiköitä ja sairaalan osastoja tuoden mukanaan kohtaamisia, näkyväksi ja kuulluksi tulemista, ymmärryksen lisääntymistä, vertaistukea ja uusia näkökulmia.

Tutkimus ja kehittäminen

Kuulumo on mukana Keski-Pohjanmaan kulttuurihyvinvoinnin kehittämisessä ja tutkimisessa.

Kuulumo on mielellään mukana myös tulevissa Keski-Pohjanmaan alueellisissa tai valtakunnallisissa kulttuurihyvinvoinnin kehittämistoimissa ja hankkeissa. Perehdy jo tehtyyn työhön, ota yhteyttä ja mietitään millaista yhteistyötä voisimme tehdä.

Anni-Veera Aitolehden julkaistut opinnäytetyöt kulttuurihyvinvoinnista ja sen kehittämisestä:

  • Tarinateatteri Sotessa, 2023 - Tarinainstituutti ja Kasvunpaikka Oy

  • Taistelu sosiaalisen taiteen puolesta, 2021 - Humanistinen ammattikorkeakoulu

  • Ankeuttajat ja teatteripajan onni, 2019 - Helsingin Psykodraamainstituutti

Tarvitsetko kulttuurihyvinvointityöpajan esimerkiksi asumisyksikköön tai työpajalle? Tai ehkä tarpeena on lisätä nuorten itsetuntoa ja rohkeutta tai vanhempien jaksamista?

Kuulumo on rakentanut yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Liiton ja Kulttuurikeskus Yhtälö Ry:n kanssa neljä erilaista sosiaalisen taiteen työpajaa:

  • Taidetyöpaja (erityisryhmät mm. kehitysvammaiset)

  • Elämäni tarinat -taidetyöpaja (mm. mielenterveyskuntoutujat)

  • Minäkuva ja rohkeus -taidetyöpaja (mm. nuoret)

  • Kuka minä olen -taidetyöpaja (mm. lasten ja nuorten vanhemmat)

Työpajat voidaan räätälöidä tilaajan kanssa joko yksittäisiksi kerroiksi tai pidemmäksi prosessiksi. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous.

Kulttuurihyvinvointi

-työpajat

Sosiaalisen taiteen referenssejä

 

Kuulumo ja sen yrittäjä Anni-Veera Aitolehti on olleet mukana monenlaisissa kulttuurihyvinvoinnin ja sosiaalisen taiteen projekteissa:

  • Keski-Pohjanmaan Liiton KUMAHA -kehittämistehtävän Kulttuurihyvinvointipajat, joita tarjottiin koko maakunnan toimijoille.

  • Pohjois-Pohjanmaan Jelppiverkon nuorten Starttipajojen luovat valmennukset

  • Nuorisokeskus Villa Elban Nuottavalmennuksen työpajat. Voit tutustua tähän edelleen käynnissä olevaan toimintaan täällä.

  • Keski-Pohjanmaan kulttuurihyvinvointitoiminnan kehittäminen, ja käynnistäminen sekä taiteilijoiden koulutus ja työnohjaus Kuku-hankkeessa, josta syntyi Kulttuurikorjaamon KuKu-toiminta.

  • Kalajoen kansalaisopiston musiikki- ja teatterikurssit erityisryhmille

  • Kokkola Welcome Officen maahanmuuttajanaisten Luova ryhmä Kokkolan kirjastolla.

  • RAM Ensemblen KEHO-KROPP esitys ja siihen liittyvät työpajat nuorille

  • ÄIMÄ ry:n kanssa yhteistyössä psykodraamaryhmä synnytysmasennusta kokeneille äideille

  • Psykodraamaryhmä päihdekuntoutujille yhteistyössä Ventuskartanon kanssa

  • Keski-Pohjanmaan Kansanopiston TaideVirtasten teatteriopetus

  • Kokkolan kaupungin tukema musiikkikiertue asumisyksiköissä ja työpajoilla

  • Keski-Pohjanmaan Kansanopiston työvoimapoliittinen Arjen taitajat -koulutus

  • Kokkotyö-säätiön teatteripaja, Varkku-palvelu, tapahtumat ja luova toiminta

Kulttuurihyvinvoinnin tutkimustietoa

Kuulumo oli mukana toteuttamassa Soiten kulttuurihyvinvointikyselyä sen henkilöstölle. Lue lisää täältä sekä ylläolevasta Tarinateatteri Sotessa -opinnäytetyöstä.

Sosiaalisen taiteen määritelmä sekä alueen kulttuurihyvinvoinnin kehittäminen vuosina 2019-2021, yhteistyössä Centria Ammattikorkoeakoulun OMA-hanke. Lue lisää Taistelu sosiaalisen taiteen puolesta -opinnäytetyöstä täältä.

Kulttuurihyvinvoinnista on olemassa lukuisia tutkimuksia miten itse taidetoiminnan tekeminen auttaa voimaan paremmin, kokemaan osallisuutta ja kasvattamaan minäpystyvyyttä.

Tutustu Taikusydämen sivuilla kulttuurihyvinvoinnin tutkimuksiin sekä sanastoon ja lataa Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja itsellesi täältä. Kirja-arvion Kulttuurihyvinvoinnin käsikirjasta (tiivistelmä siitä, miksi käsikirjaan kannattaa tutustua voi taas lukea täältä.

Kuulumo lähettää Keski-Pohjanmaan alueellista Kulttuurihyvinvoinnin uutiskirjettä. Haluatko, että se tulee myös sinun sähköpostiisi?

 

Kurkkaa videolta millaista kulttuurihyvinvointitoimintaa Kuulumo oli mukana kehittämässä Kulttuurikorjaamon KuKu-hankkeessa. Videolla puhuu Kuulumon yrittäjä Anni-Veera Aitolehti.

“Valmennus on ollut laadukasta, taitava valmentaja, joka osasi kohdata minut ja tukea matkalla. Parasta on ollut saada kuulua yhteisöön ja monet yhteiset naurut. Olen oppinut vuorovaikutustaitoja ja omien pelkojen voittamista.”

— Sosiaalisen taiteen projektiin osallistunut

Tarvitsetko kulttuuri-hyvinvoinnin asiantuntijaa tai kouluttajaa?

Täältä löytyy.